Dřín obecný
Cornus mas
Pěstování dřínu obecného
Keře poskytují koření jen zcela výjimečně. Jedním z nich je dřín, a ten se ještě spíše podobá stromu. Dřín rozkvétá ve střední Evropě jako jeden z prvních keřů již v březnu, kdy je příroda ještě bezlistá, nápadně žlutými květy. Dřín je zcela nenáročný, dobře snáší i sucho a vápenité půdy.
Použití dřínu obecného
Kořením jsou, podobně jako u jeřábu nebo dřišťálu, plody zvané dřínky, červené nakyslé peckovice, dozrávající, přestože dřín kvete tak brzy z jara, až pozdě na podzim. Plody jsou nápadně protáhlé a ukrývají v sobě pecku, která klíčí až druhým rokem po vysetí. Dřínky vytrvávají na keři dlouho do zimy, a když je přejde mráz, zesládnou. V kuchyni je používáme čerstvé i sušené a kořeníme jimi jinak fádní jablkové a hruškové kompoty, ale také omáčky ke zvěřině.
Dřín obecný