Kávovník arabský
Coffea arabica
Pěstování kávovníku arabského
Kávovník arabský je menší strom, který se v kultuře udržuje pravidelným seřezáváním ve formě nízkého keře. Tím je zajištěna vysoká plodnost po více jak 30 let. Plody – peckovice – mohou být tak snadno ručně sklízeny. Každý plod obsahuje dvě semena – kávová zrna.
Použití kávovníku arabského
Sklizené plody se suší na slunci a pak mechanicky loupou. Suchá semena jsou bez výrazné chuti, své aroma i barvu získává káva až pražením. V průběhu pražení cukr karamelizuje a semena hnědnou. Pražení probíhá rychle a krátce, aby nevyprchaly vzniklé vonné látky. Ze stejného důvodu meleme kávu až před použitím. Největší množství kávy se spotřebuje k přípravě nejrůznějších variant vařené černé kávy. Dále se káva používá k dochucování mléka, smetany, pudinků, krémů, moučníků a zmrzliny. Přidáváme ji nejčastěji ve formě vodného filtrovaného odvaru.
Kávovník arabský