balkonovekvetiny.cz - pěstování a péče o balkonové květiny, rostliny, bylinky, koření, cibuloviny, trvalky, letničky ...

Články se štítkem kořenová zelenina:

Pěstování křenu jako jednoleté rostliny

Křen pěstovaný jako jednoletka, dává až o 70% vyšší výnosy, než křen pěstovaný na jednom místě. Kdy vysazujeme křen   Jednoletý křen vysazujeme v březnu, a to jako cca 20 cm dlouhé a cca 1 cm silné řízky křenu, které jsme si připravili při podzimní sklizni z postranních kořenů křenu a uložili svázané ve svazcích ve vlhkém

Křen v zahradě

Použití křenu   Křen by neměl chybět v žádné zahrádce. Kořeny křenu obsahují velké množství sirných silic, které podporují chuť a zlepšují trávení. Křen má také hodně vitamínu C. Lze jej využít nejen tradičním způsobem jako přílohu k masu nebo pro nakládání okurek a červené řepy, ale i na chléb, zejména s masovými pomazánkami. Křen brzy po nastrouhání

Vysévání mrkve

Vysévání mrkve na záhon     Na jaře záhon pro mrkev uhrabeme a můžeme přihnojit Cereritem. Vyséváme co nejdříve koncem února a v březnu. Semínka sázíme do řádků cca 20 cm od sebe, do hloubky cca 1 cm. Zahrneme půdou a přitlačíme nejlépe deskou. Do řádků před zahrnutím můžeme také přidat na větší vzdálenost semínka ředkvičky,

Sklizeň a uskladnění mrkve

Sklízení mrkve    Ranou mrkev tzv. karotku sklízíme co nejdříve podle potřeby. Pozdní odrůdy necháváme na záhoně co nejdéle a sklízíme pozdě na podzim. Jak správně uskladnit mrkev    Mrkev vyrýváme na podzim před příchodem mrazů, nejlépe za slunečného počasí a za sucha. Vyryté kořeny mrkve očistíme od hlíny, nať odkroutíme tak, aby zůstalo jen

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer do polévek    Řapíkatý celer je speciálně vyšlechtěný. Má tlusté řapíkaté listy, které se v kuchyni upravují podobně jako chřest nebo salát. Můžeme je přidávat také do polévek. Pěstování řapíkatého celeru    Řapíkatý celer pěstujeme stejně jako bulvový celer. Můžeme jej sázet také do brázd asi 15 cm hlubokých. V první polovině září

Petržel v zimě a na jaře

Čerstvá petrželová nať v zimě    Na podzim vyryjeme část kořenů kadeřavé petržele a dáme je do květináče, který umístíme do teplé a světlé místnosti, např. kuchyňské okno. Podle potřeby petržel zaléváme, aby půda nevyschla. Po celou zimu můžeme sklízet čerstvou nať. Jarní petržel    Kořenová petržel je odolná proti zimě a menším mrazům. Proto

Pěstování kořenové zeleniny

Jak vyséváme kořenovou zeleninu    Kořenovou zeleninu vyséváme přímo na záhon – mrkev, petržel – nebo si ji předpěstujeme – např. celer. Semena vyséváme na jemně uhrabané záhony s vlhkou půdou do řádků. Rýhy pro semínka děláme mělké. Oseté záhony upěchujeme deskou tak, aby se semena přitlačila do půdy a urychlilo se klíčení. U mrkve

Pastinák

Pěstování pastináku    Pastinák se pěstuje podobně jako petržel a i v kuchyni má podobné využití. Má dlouhý bílý kořen s nasládlou chutí. Semena vyséváme v březnu do hloubky cca 2 cm v řádcích cca 40 cm od sebe. Půda pro pastinák by měla být hluboko zrytá a bohatá na humus. Vysévání pastináku    Při

Naťová petržel

Naťová petržel, tzv. kadeřavá, je hojně využívána v kuchyni. Dorůstá do výšky cca 20 cm, a proto ji můžeme vysévat na obruby záhonů nebo na klasické záhony do řádků cca 20 cm od sebe. Pěstování naťové petržele    Kadeřavou petržel nejednotíme. Sklízíme ji podle potřeby od jara do podzimu. Přes zimu můžeme naťovou petržel nechat

Mrkev

Pěstování mrkve    Mrkev je kořenová zelenina bohatá na provitamín A, který příznivě působí na látkovou výměnu v těle. Mrkev dále prospívá srdci, sliznicím a oční sítnici, posiluje odolnost těla proti infekčním nemocem. Vitamíny komplexu B spolupůsobí při ochraně nervů. Šťáva z mrkve působí proti průjmům u malých dětí. Nejlepší je podávat mrkev za syrova,
Spolupracujeme s webovými magazíny Zmagazin, Vyšívání online, Ruční práce a E-ručnípráce.Všechna práva vyhrazena © 2017 IRP