Šťovík kyselý
Pěstování šťovíku
Šťovík kyselý je vytrvalá bylina. Velmi často jej nacházíme především na vlhkých loukách, a to hlavně v květnu, kdy z přízemní růžice kopinatých listů vyrazí až 50 cm vysoký holý stonek s latou drobných červenozelených květů, které vysoko vyčnívají z nízké trávy. Tehdy je vhodná doba pro sběr mladých listů. Bylinku můžeme pěstovat i na okně v květináči.
Použití šťovíku
Listy šťovíku lze žvýkat čerstvé pro osvěžení (léčí i malé afty v ústech) nebo je přidáváme do polévek, omáček (jejichž součástí je i mléko) a jarních salátů. Šťovík obsahuje kyselinu šavelovou, třísloviny, ale i draslík, vápník a vitamin C. Působí mírně projímavě a podporuje trávení. Šťovíkové listy nesušíme!