Brambořík
Cyclamen Persicum -hybridy
Pěstování bramboříku
Prapředkem dnešních bramboříků je Cyclamen Persiím, který pochází z hor od Řecka po Irán. Dnešní vyšlechtěné velkokvěté odrůdy mají množství jasných barev, květní lístky můžou být třepenité. Roste obliba také malokvětých odrůd, které jsou odolnější a krásně voní.
Nákup bramboříku
Při nákupu bramboříku dáváme pozor na listy. Nikdy nekupujeme bramboříky se žlutými listy nebo svěšenými květními stonky. Příčinou bývá uhnilé srdéčko rostliny. Koupený brambořík doma vybalíme a umístíme na chladném a světlém místě bez přímého slunce. Ideální teplota pro pěstování bramboříku je 16°C. Při vyšší teplotě brambořík kvete kratší dobu.
Zalévání bramboříku
Při zálivce dáváme pozor, aby se voda nedostala do středu rostliny, protože by mohlo začít zahnívat srdéčko. Brambořík nejlépe zavlažujeme spodem do misky. Zeminu udržujeme vlhkou.
Péče o brambořík
Zaschlé listy a odkvetlé květy odstraňujeme z hlízy kroutivým pohybem.Pokud rostlina po kvetení začíná žloutnout, omezíme zálivku. Brambořík přechází do klidu, proto jej umístíme na chladné místo s teplotou kolem 10°C. Jakmile hlíza bramboříku opět začne jevit známky života, přesadíme ji do většího květináče a umístíme ji na teplejší a světlejší místo.

Brambořík