Články se štítkem pěstování koření:
Pěstování oregana Tato víceletá rostlina připomíná trochu majoránku. Lze koupit sazenice nebo na jaře vysévat. Vyhovuje jí chudá půda, dostatek slunce a jen malá zálivka. Sběr oregana Listy a špičky výhonů sklízíme čerstvé od května do podzimu. K sušení jsou nejlepší výhonky těsně před rozkvětem v červenci. Použití v kuchyni Typické koření středozemní kuchyně nesmí
Kurkuma dlouhá je zázvorovitá bylina, pocházející z Indočíny. Statná vytrvalá bylina vyrůstá do výšky až 1 metr, má velké zelené listy a žluté květy. Množí se oddenky z malých odlomených kousků – prstů. Pěstování a sklízení kurkumy Při sklizni se trs oddenků opatrně vykope z půdy a prsty se odlomí od větších oddenků. Pak se očistí, povaří
Pimpinella saxifraga Pěstování bedrníku obecného Bedrník obecný je vytrvalá až 60 cm vysoká kořenová bylina. Roste planě téměř po celé Evropě a v Přední Asii. Je nenáročným hostem suchých strání a luk, roste podél cest a na pokraji lesů. Kořením jsou jemně vonící lístky, mírně palčivé a chutí připomínající okurky. Nejchutnější jsou mladé přízemní
Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum casia Pěstování skořicovníku Čínská skořice se získává loupáním kůry až sedmiletých větví, z nichž se odře největší část vnějšího korku a poté se usuší. Prodává se v kouskách 1 až 3 mm tlustých, 2 až 5 cm širokých a až 40 cm dlouhých. Je podstatně levnější než skořice cejlonská, které se
Humulus lupulus Pěstování chmele Chmel otáčivý je dvoudomá pravotočivá liána. U chmelu se pěstují jen rostliny samičí. Vyskytnou-li se v okolí chmelnic i rostliny samčí, je nutné je zničit, aby nedošlo k opylení a vývoji plodů, čímž by chmel ztratil na ceně. Použití chmele Chmel se pěstuje na chmelnicích výbavách drátěnkou, po které
Pěstování tymiánu Mateřídouška dymián je polokeř až 30 cm vysoký. Má drobné, světle růžové květy, netvoří jako mateřídouška nízké voňavé koberce. Nejlahodnější je čerstvý jako ostatně většina kořeninových bylin obsahující éterické oleje. Proto se právem často vyskytuje na kořeninových zahrádkách. Mladé rostlinky předpěstované na jaře ze semen se vysazují na záhony, když dosáhly asi
Pěstování čekanky Čekanka je vytrvalá bylina, vysoká až 150 cm. Známe ji především jako příjemně chutnající a mírně nahořklou drť, nahrazující kávu v tzv. kávovinových směsích – cikorku. Kořeny se na podzim sklízejí, usuší, rozemelou a mírně upraží. Pražením dochází k chemickým změnám obsahových látek, což dodává cikorce lahodné chuti a vůně. Použití čekanky
Anthemis nobilis Pěstování rmenu Rmen sličný pochází se Středozemí, ale dnes roste planě v celé Evropě, včetně britských ostrovů. Nejsnáze se množí vegetativně dělením starších trsů na jaře, protože květy bývají často jalové a bez semen. časté přesazování rostlinám prospívá. Běžně se vysazuje v bylinkových zahrádkách namísto trávy. Květní úbory se sbírají ručně, když
Tanacetum vulgare Pěstování vratiče obecného Vratič obecný je vytrvalá bylina dorůstající až do výšky 150 cm. Je rozšířen po celé Evropě. Dnes je vratič kořením vymírajícím a jeho používání je spíše zajímavou kuriozitou. Použití vratiče obecného Používají se pouze mladé a čerstvě natrhané listy, které se přidávají do nádivek, k rybám a do
Myristica fragrans Pěstování muškátovníku Plody muškátovníku jsou jednosemenné bobule, které připomínají vzhledem broskve. Tyto plody poskytují hned dvě různá koření – muškátový oříšek a muškátový květ. Použití muškátovníku Muškátové oříšky jsou semena zbavená velice tvrdého osení, zatímco muškátový květ je masitý plochý míšek obalující semeno a vybíhající až do patnácti úzkých proužků. Za