balkonovekvetiny.cz - pěstování a péče o balkonové květiny, rostliny, bylinky, koření, cibuloviny, trvalky, letničky ...

Články se štítkem pěstování koření:

Jalovec obecný

Juniperus communis Pěstování jalovce obecného    Jalovec obecný roste planě téměř na celé severní polokouli a vystupuje až do hor. Při pěstování se množí semeny, která klíčí až po vystavení mrazu. Použití jalovce obecného    Koření zvané jalovčinky jsou bobule stálezeleného jehličnatého bohatě větveného keře, vysokého až 2 metry. Plody jsou nejprve zelené a dozrávají

Rozmarýna lékařská

Pěstování rozmarýny    Rozmarýna lékařská je stálezelený keř dorůstající ve Středozemí, které je také její domovinou, výšky až 2 metry. Květy mají barvu světle modrou. Snadno vymrzá a proto ji často pěstujeme v hrnkách a na zimu přenášíme do světlých a chladných místností. Ke kořenění je nejlépe použít čerstvé listy, při jejich sušení nesmí teplota

Pepřovník černý

Piper nigrum Pěstování pepřovníku černého    Pepřovník černý je popínavý keř dorůstající do výšky 6 metrů. Je tropickou rostlinou a daří se jí skutečně jen ve velmi vlhkém podnebním pásmu. Sklízejí se nezralé bobule, zelené nebo žluté, dříve než začnou červenat. Sklizeň trvá několik měsíců, protože dozrávají postupně. Sklizené bobule pepře černého se nechávají na

Miřík celer

Pěstování celeru    Celer je známá a oblíbená zelenina, ale také důležitá léčivá rostlina. Celer se vysévá brzy zjara do truhlíků nebo teplého pařeniště z důvodu dlouhé doby klíčení. Potřebuje dobrou humózní půdu a pravidelnou zálivku. Ven se vysazuje v květnu. Použití celeru    Používají se všechny její části. Celer má typickou sladce nahořklou chuť.

Bedrník anýz

Pěstování anýzu    Anýz je jednoletá bylina pocházející z východního Středomoří, dnes je zdomácnělý i v Evropě, Asii a Severní Americe. Při pěstování vyséváme plody na přelomu března a dubna, aby vzešlé rostliny nepoškodily mrazy. Semeno si uchovává klíčivost 1 až 2 roky a vzchází asi po 3 týdnech. Sklizeň anýzu začíná v srpnu nebo

Hřebíček neboli hřebíčkovec kořenný

Eugenia caryophyllata Pěstování hřebíčku    Koření hřebíček neboli hřebíčkovec kořenný je sušený kalich s poupětem. Sklízí se až z 20 m vysokého stromu. Vrcholová květenství se z nerozvinutých květů sbírají ručně ze žebříku a suší se na slunci, čímž ztmavnou. Po staletí byl hřebíček používán proti bolestem zubů a k navonění dechu. Použití hřebíčku   

Paprika roční

Capsicum Annám Pěstování papriky roční    Planý druh, z něhož byly vyšlechtěny nejrůznější kulturní odrůdy dnes pěstované papriky, roste dosud v Jižní a Střední Americe. Od kulturních forem se liší tím, že má plody malé a opadavé. Pěstujeme ji ze sadby, kterou vysazujeme až v druhé polovině května, protože snadno zmrzá. červené plody sklízíme v

Česnek setý

Pěstování česneku   Stroužky česneku vysazujeme na podzim v září až říjnu. Půda by měla být dobře připravená, hluboko zrytá a slehlá. Sklízíme v červenci nebo srpnu, necháme dobře oschnout. Použití česneku   Česnek obsahuje mnoho látek prospěšných našemu organismu. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zevně se čerstvé stroužky česneku

Ředkvička

Raphanus sativus var. Radiála Pěstování ředkvičky    Ředkvička je jednoletá bylina s velmi krátkou vegetací. Semena po zasetí okamžitě klíčí a ve vhodných podmínkách můžeme sklízet hlízky již za tři týdny. Rostliny ředkvičky je nutné včas vyjednotit, protože v příliš hustých porostech si vzájemně konkurují a na místo vytváření hlízky, vybíhají do květu. Stejně je

Cibule zimní neboli sečka

Allium fistulosum Pěstování cibule zimní    Na rozdíl od dvouleté cibule kuchyňské je cibule zimní rostlinou vytrvalou. Její výhodou je, že cibulky vyrůstají ve shluku a jsou součástí jedné původní cibule, která se při růstu roztrhne na několik cibulek menších. Dorůstá do výšky až 150 cm. Je mrazuvzdorná, protože pochází z jihovýchodní Sibiře, a proto
Spolupracujeme s webovými magazíny Zmagazin, Vyšívání online, Ruční práce a E-ručnípráce.Všechna práva vyhrazena © 2020 IRP