Články se štítkem pěstování koření:
Pěstování máku Existuje mnoho druhů máku, ale jen jeden z nich, který nikdy nebyl nalezen volně rostoucí v přírodě a který je podle všeho výtvorem člověka, vyšlechtěným z planého máku pocházejícího ze Středomoří, patří mezi užitkové rostliny. Je to hned z několika důvodů: Farmaceutický průmysl zpracovává opium vytékající z nařezaných makovic a zralé vyprázdněné
Juniperus communis Pěstování jalovce obecného Jalovec obecný roste planě téměř na celé severní polokouli a vystupuje až do hor. Při pěstování se množí semeny, která klíčí až po vystavení mrazu. Použití jalovce obecného Koření zvané jalovčinky jsou bobule stálezeleného jehličnatého bohatě větveného keře, vysokého až 2 metry. Plody jsou nejprve zelené a dozrávají
Pěstování rozmarýny Rozmarýna lékařská je stálezelený keř dorůstající ve Středozemí, které je také její domovinou, výšky až 2 metry. Květy mají barvu světle modrou. Snadno vymrzá a proto ji často pěstujeme v hrnkách a na zimu přenášíme do světlých a chladných místností. Ke kořenění je nejlépe použít čerstvé listy, při jejich sušení nesmí teplota
Piper nigrum Pěstování pepřovníku černého Pepřovník černý je popínavý keř dorůstající do výšky 6 metrů. Je tropickou rostlinou a daří se jí skutečně jen ve velmi vlhkém podnebním pásmu. Sklízejí se nezralé bobule, zelené nebo žluté, dříve než začnou červenat. Sklizeň trvá několik měsíců, protože dozrávají postupně. Sklizené bobule pepře černého se nechávají na
Pěstování celeru Celer je známá a oblíbená zelenina, ale také důležitá léčivá rostlina. Celer se vysévá brzy zjara do truhlíků nebo teplého pařeniště z důvodu dlouhé doby klíčení. Potřebuje dobrou humózní půdu a pravidelnou zálivku. Ven se vysazuje v květnu. Použití celeru Používají se všechny její části. Celer má typickou sladce nahořklou chuť.
Pěstování anýzu Anýz je jednoletá bylina pocházející z východního Středomoří, dnes je zdomácnělý i v Evropě, Asii a Severní Americe. Při pěstování vyséváme plody na přelomu března a dubna, aby vzešlé rostliny nepoškodily mrazy. Semeno si uchovává klíčivost 1 až 2 roky a vzchází asi po 3 týdnech. Sklizeň anýzu začíná v srpnu nebo
Eugenia caryophyllata Pěstování hřebíčku Koření hřebíček neboli hřebíčkovec kořenný je sušený kalich s poupětem. Sklízí se až z 20 m vysokého stromu. Vrcholová květenství se z nerozvinutých květů sbírají ručně ze žebříku a suší se na slunci, čímž ztmavnou. Po staletí byl hřebíček používán proti bolestem zubů a k navonění dechu. Použití hřebíčku
Capsicum Annám Pěstování papriky roční Planý druh, z něhož byly vyšlechtěny nejrůznější kulturní odrůdy dnes pěstované papriky, roste dosud v Jižní a Střední Americe. Od kulturních forem se liší tím, že má plody malé a opadavé. Pěstujeme ji ze sadby, kterou vysazujeme až v druhé polovině května, protože snadno zmrzá. červené plody sklízíme v
Pěstování česneku Stroužky česneku vysazujeme na podzim v září až říjnu. Půda by měla být dobře připravená, hluboko zrytá a slehlá. Sklízíme v červenci nebo srpnu, necháme dobře oschnout. Použití česneku Česnek obsahuje mnoho látek prospěšných našemu organismu. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zevně se čerstvé stroužky česneku
Raphanus sativus var. Radiála Pěstování ředkvičky Ředkvička je jednoletá bylina s velmi krátkou vegetací. Semena po zasetí okamžitě klíčí a ve vhodných podmínkách můžeme sklízet hlízky již za tři týdny. Rostliny ředkvičky je nutné včas vyjednotit, protože v příliš hustých porostech si vzájemně konkurují a na místo vytváření hlízky, vybíhají do květu. Stejně je