Pepřovník černý
Piper nigrum
Pěstování pepřovníku černého
Pepřovník černý je popínavý keř dorůstající do výšky 6 metrů. Je tropickou rostlinou a daří se jí skutečně jen ve velmi vlhkém podnebním pásmu. Sklízejí se nezralé bobule, zelené nebo žluté, dříve než začnou červenat. Sklizeň trvá několik měsíců, protože dozrávají postupně. Sklizené bobule pepře černého se nechávají na slunci vyschnout, přičemž černají a praskávají.
Použití pepřovníku černého
Plody, které zcela dozrají, se po sesbírání máčí asi 2 až 3 dny ve vápenné vodě, čímž jejich oplodí nakvasí, změkne a dá se snadno mechanicky odstranit. Vyčištěná, vyloupaná a zralá semena zbavená oplodí přicházejí pak do obchodu jako pepř bílý. Ten je méně aromatický a více pálí.Ze všech koření na světě se nejvíce spotřebuje právě pepře. Přidáváme jej vcelku nebo pomletý.
Pepřovník černý