balkonovekvetiny.cz - pěstování a péče o balkonové květiny, rostliny, bylinky, koření, cibuloviny, trvalky, letničky ...

Články se štítkem bylinky na zahrádce:

Pěstování bylinek a koření v zahradě

Pěstování bylin a koření v zahradě je nejen zdravé, ale také praktické a ekonomické. Můžete si být jisti, že vaše jídlo bude mít skvělou chuť a vůni, když použijete čerstvé bylinky a koření z vaší zahrady. Navíc ušetříte peníze, protože nebudete muset kupovat drahou kořenící směs v obchodě. Pěstování bylin a koření v zahradě je

Použití rostlin, které přitahují motýly a včely

Použití rostlin, které přitahují motýly a včely, je důležitým krokem k podpoře biodiverzity a udržení zdravých ekosystémů. Tyto rostliny poskytují potravu a útočiště pro motýly, včely a další druhy hmyzu, které jsou důležité pro opylování rostlin a udržení plodnosti zemědělských plodin. Bez hmyzu, jako jsou včely a motýli, by byly ekosystémy narušeny a mnoho druhů

Rukola neboli roketa

Roketa je správný český název pro rukolu. Označení rukola je ovšem známější a více používané. Jak pěstovat rukolu   Rukola je pěstovaná pro svoje listy, protože jsou ideální na saláty. Nejčastěji se pěstuje jako jednoletka. Má ráda slunečné polohy a teplo. Můžeme ji pěstovat na záhoně nebo v květináči na parapetu. Semínka vyséváme na začátku dubna

Bazalka – bylinka a koření

Bazalka je jednoletá bylina, která dorůstá do výšky 15 až 60 cm. Lístky bazalky sklízíme v období od dubna do října, a to v době, kdy ještě rostlina nekvete. Po odkvětu jsou listy tuhé a v horší kvalitě. Bazalka je velmi oblíbená aromatická jednoletá bylina. Použití bazalky   Bazalku lze použít na mnoho způsobů, a proto je velmi

Lebeda zahradní

Lebeda zahradní se často na zahradě vyskytuje jako plevel. Pokud se nám objeví na záhoně a vysemení se, bude nám pravidelně vyrůstat několik let. Pěstování lebedy   Lebeda zahradní je též lidově nazývána jako stromový špenát. Pár rostlin stačí na několik obědů. Tento „špenát“ je vhodný pro lidi s nemocnými zády nebo pro ty, kteří nemají

Jedlé květy

Používání jedlých květin v kuchyni má tradici nejen v Japonsku a Číně, ale i v naší zemi. Některé květy je možné použít jako čaj nebo koření, jiné mohou být hlavní surovinou daného pokrmu. Většina jedlých květů obsahuje cenné látky – např. sedmikráska obsahuje mnoho enzymů. Některá zelenina se pěstuje přímo pro konzumaci květů. Jedná se např. o květák

Aztécký cukr (Lippia Dulcis)

Česky se aztécký cukr nazývá také sladká lipie a používá se jako náhražka cukru. Je sladší než cukr, ale nemá skoro žádné kalorie. Proto je vhodná i pro diabetiky. Tato bylinka působí léčivě při onemocnění dýchacích cest. Pěstování aztéckého cukru   Pěstujeme jej na slunném stanovišti s lehkou půdou. Rostlina není mrazuvzdorná, na zimu ji přeneseme

Oregano (Origanum vulgare)

Pěstování oregana   Tato víceletá rostlina připomíná trochu majoránku. Lze koupit sazenice nebo na jaře vysévat. Vyhovuje jí chudá půda, dostatek slunce a jen malá zálivka. Sběr oregana   Listy a špičky výhonů sklízíme čerstvé od května do podzimu. K sušení jsou nejlepší výhonky těsně před rozkvětem v červenci. Použití v kuchyni   Typické koření středozemní kuchyně nesmí

Kdy stříhat bylinky na sušení

Bazalka   V červenci začíná bazalka kvést, potom je čas sklidit ji na sušení. V tomto stadiu má bazalka jako koření největší „sílu“. Chcete-li ji uchovat, musí sušení proběhnout velmi rychle. Nať seřízněte 5 až 8 cm nad zemí a svažte ji do malých svazečků. Pověste ji do stínu na dobře větrané místo. Listy ze stonků můžete

Jak sušit levanduli

Květy levandule příjemně voní, jsou dekorativní a skvěle se hodí k sušení. Jak sušit levanduli   Části levandule ustřihneme a vážeme je do menších svazečků. Stonky svážeme provázkem nebo obtočíme gumičkou. Sušíme v temné místnosti s dobrým prouděním vzduchu, např. půda nebo komora. Pokud budeme sušit ve světlé místnosti, odstín květů nám zesvětlá a barva nebude tak intenzivní.
Spolupracujeme s webovými magazíny Zmagazin, Vyšívání online, Ruční práce a E-ručnípráce.Všechna práva vyhrazena © 2023 IRP