Jalovec obecný
Juniperus communis
Pěstování jalovce obecného
Jalovec obecný roste planě téměř na celé severní polokouli a vystupuje až do hor. Při pěstování se množí semeny, která klíčí až po vystavení mrazu.
Použití jalovce obecného
Koření zvané jalovčinky jsou bobule stálezeleného jehličnatého bohatě větveného keře, vysokého až 2 metry. Plody jsou nejprve zelené a dozrávají teprve druhým rokem, kdy se zbarvují do modrofialova. Na povrchu jsou ojíněné. Obsahují tři tvrdá semena. Nasbírané bobule se suší v tenkých vrstvách na stinných a vzdušných místech, kde teplota nepřekračuje 35°C. Jalovec je oblíbené koření myslivců a nezbytnou přísadou k pokrmům ze zvěřiny. Je možné jej použít i pro přípravu rybích marinád, k tučnému masu. Jalovec je hlavní chuťovou a vonnou složkou ginu.

Jalovec obecný