Články se štítkem pěstování koření:
Illicium verum Pěstování badyáníku pravého Koření badyán poskytuje stálezelený vývojově velmi starý strom, pocházející z jihovýchodní Číny. Badyán se v Číně pěstuje nejen na plody, ale také kvůli červenému dřevu, které je ceněno mezi truhláři. Použití badyánu Semena badyánu se sklízejí zcela vyzrálá a pak se dosušují. Chutnají palčivě a kořeně. Badyán přichází
Pěstování kopru vonného Kopr je jednoletá bylina a rostliny z prvních jarních výsevů přinášejí semena v témže roce na podzim. Kopr je jednoletý, ale sám se vysemení, a tak není s jeho množením problém. Svědčí mu v úrodné půdě a na slunečných místech. Kopr lze pěstovat i v bytě nebo na balkoně. Všechny nadzemní
Curcuma longa Pěstování kurkumovníku Kurkuma patří mezi tropická koření pocházející z jihovýchodní Indie. Do Evropy se dostal již ve starověku prostřednictvím arabských obchodníků. Kurkuma je vytrvalá rákosovitá rostlina, příbuzná zázvoru a dorůstající výšky až 100 cm. Použití kurkumovníku Koření se připravuje z aromatického oddenku, obsahujícího v siličných buňkách intenzivní oranžové barvivo, pro které
Glycine soja Pěstování sóji luštinaté Sója luštinatá pochází z jihovýchodní Asie a patří mezi nejstarší kulturní plodiny světa. Její semena poskytují pro svůj vysoký obsah bílkovin, svým složením velmi podobných masu, nesmírně hodnotnou potravinu. Použití sóji luštinaté Ze sóji se připravují různé druhy syntetického masa, vysoce výživná sojová mouka. Sojová mouka je vhodná
Glycyrrhiza glabra Pěstování lékořice Loupaný kořen lékořice lysé v dřívějších dobách děti často žvýkaly jako sladkou pochoutku. Lékořice lysá je vytrvalá, až 180 cm vysoká bylina, rostoucí planě v jižní Evropě a na Středním východě. Používanou částí jsou kořeny vřetenovitého tvaru. Použití lékořice Lékořici je nejlepší pěstovat v hlubokých a ne příliš těžkých
Capparis spinosa Pěstování kapary trnité Kapara trnitá je ostnatý keř s dlouhými poléhavými větvemi. Roste na skalách a zdech nejteplejších oblastí Středozemí. Poupata kapar vznikají na větvích postupně celé léto, postupně jsou ručně otrhávaná. čerstvá poupata jsou nepříjemně hořká a sušením opět ztrácejí svou kořenitou chuť. Z těchto důvodů se konzervují nakládané do soli
Borago officinalis Pěstování brutnáku lékařského Brutnák lékařský je jednoletá bylina pocházející z jihozápadní Evropy. Protože je výtečnou rostlinou medonosnou, pěstuje se ve včelařských oblastech. Dorůstá do výšky až 60 cm. Jeho šťavnaté listy porostlé chloupky chutnají po okurkách. Použití brutnáku lékařského Brutnák lékařský můžeme snadno vypěstovat ze semen na zahrádce nebo i za
Capsicum frutescens Pěstování papriky křovité neboli čili papriky Paprika křovitá je obecně označována jako čili (chillies). Tyto papriky jsou jasně červené, podstatně menší než plody u sladké papriky. Sušením se barva mění na tmavočervenou až oranžově-červenou. Suší se obvykle na slunci a získávají přitom svraštělý vzhled. Mletím sušených plodů papriky křovité se získává kajenský
Allium ascalonicum Pěstování cibule šalotky Šalotka má zpravidla ostřejší chuť než cibule kuchyňská a je běžně užívána ve francouzské, americké a ruské kuchyni. Plody zpravidla nevytváří, na květenství se ale nejčastěji vyvíjejí přisedlé rozmnožovací cibulky, podobně jako u česneku. Cibule jsou obaleny několika červenavými slupkami. Množení a sázení cibule šalotky Šalotku množíme obvykle
Ruta graveolens Pěstování routy vonné Routa vonná je vytrvalý, stálezelený polokeř, původem z východního Středozemí. Na zahrádce ji snadno vypěstujeme buď ze semen, nebo vegetativně z řízků. Použití routy vonné Ke kořenění se používají mladé čerstvé nebo suché rozpráškované listy. Svou hořkostí vzbuzují chuť k jídlu a neobvyklým aromatem dodávají příjemnou chuť především