Kurkuma dlouhá
Kurkuma dlouhá je zázvorovitá bylina, pocházející z Indočíny. Statná vytrvalá bylina vyrůstá do výšky až 1 metr, má velké zelené listy a žluté květy. Množí se oddenky z malých odlomených kousků – prstů.
Pěstování a sklízení kurkumy
Při sklizni se trs oddenků opatrně vykope z půdy a prsty se odlomí od větších oddenků. Pak se očistí, povaří nebo spaří a hned suší. Po oloupání se nenápadné hnědé kousky změní v zářivě oranžovožluté měkké koření, které peprně voní po pomerančích a zázvoru.
Použití kurkumy
U nás se prodává kurkuma mletá, v zemích, kde je více konzumována se prodávají oddenky celé – hlavní mají kulatý tvar a postranní jsou polodlouhé.
V Evropě se kurkuma používá nejvíce v Anglii k přípravě masitých jídel a omáček. V ostatních evropských státech je žádána v cukrářství a především jako žluté, ve vodě nerozpustné barvivo do likérů, sýrů, marinád, másel a olejů. Kromě barvy dodává toto koření potravinám svěžest a činí je trvanlivějšími. Je také součástí koření kari a dalších směsí. Kvalitu koření určuje barva – čím je sytěji zlatožlutá, tím je zboží kvalitnější.
I v naší kuchyni můžeme kurkumu využít např. k barvení knedlíků a rýže, při pikantních úpravách drůbeže a ryb, do omáček, salátů, míchaných vajec i omelet. Často ji používáme ve směsi se zázvorem.