Zázvorovník lékařský
Pěstování zázvorovníku
Svými až 2 metry vysokými listnatými lodyhami připomíná obyčejný rákos. Lodyhy zakončené květenstvím jsou zkrácené. Pod zemí jsou schované silně kořenité a palčivě aromatické oddenky, které jsou od pradávna vyhledávaným a dodnes obecně známým kořením. Rozmnožuje se vegetativně z oddenků nakrájených na kousky a vysazovaných do lehké a dostatečně vlhké půdy. Sklízí se vyoráváním za 6 až 12 měsíců po výsadbě.
Použití zázvorovníku
Koření se připravuje ve dvou formách:
– černý zázvor jsou oprané, usušené a neloupané oddenky
– bílý zázvor jsou oddenky pečlivě oloupané
Prodává se kusový, mletý či kandovaný a jako extrakt do zázvorového piva. Ke kořenění používáme zázvor jemně mletý a to jednak do sladkého pečiva a sladkých pokrmů vůbec, jednak do polévek, k masu a rybám. Mletý zázvor se také přidává do kečupů.