Pěstování papriky
Obsah vitamínů v paprice
Papriky jsou velmi ceněnou zeleninou pro svůj vysoká obsah vitamínu C. Má jej několikrát více než citrón, přičemž nejvíce je ho v zelených, ještě nedozrálých plodech. Vitamín C zvyšuje odolnost lidského organismu proti únavě a infekčním chorobám.
Paprika má i velké množství karotenu, kterého je nejvíce v červených plodech. Dále obsahuje i účinné látky s antibiotickými účinky. Z výše uvedeného tedy vyplývá, že konzumace syrové papriky je pro zdraví velmi prospěšné.
Jak pěstovat papriku?
Paprika je teplomilná zelenina, proto ji lze úspěšně pěstovat výhradně v teplejších oblastech. V našich podmínkách to je zejména ve vinařských oblastech.
Rostliny papriky pěstujeme na slunných záhonech se středně těžkou, teplou humózní půdou. V severnějších místech vybíráme zvláště chráněné polohy, nejlépe u jižní strany bíle natřené zdi nebo ji pěstujeme v pařeništích a sklenících. Ke zdárnému pěstování postačí i přenosné pařeniště nebo tunelový kryt.
Při pěstování paprik pod sklem nebo pod fólií musíme dbát na to, aby se v době květu nezvýšila teplota nad 30° C, při níž se, stejně jako při vysoké vlhkosti vzduchu, květy špatně oplozují.