Jahodník obecný
Pěstování jahodníku
Jahodník obecný roste hojně na pasekách, stráních i v lesích na slunných i stinných místech. Lesní jahůdky jsou velmi chutné. Lze jej pěstovat na zahrádce, balkoně i v bytě. Je to vytrvalá rostlina asi 20 cm vysoká, která se snadno rozmnožuje šlahouny.
Listy jahodníku sbíráme za sucha v době květu a sušíme rozložené ve stínu. I suché si uchovávají příjemnou chuť a vůni, proto se často využívají ve směsích potpourri. Jahody konzumujeme nejlépe čerstvé, ihned po nasbírání, rychle se totiž kazí a plesniví.
Použití jahodníku
Léčivé jsou nejen drobné plody, ale také listy. Používají se jako náhražka černého čaje. Listy jahodníku se užívají při poruchách trávení, při ledvinových kaméncích, při střevních katarech a také jako ochucovadlo bylinkových čajových směsí. Jahody můžeme také zavařovat, nejlépe jako džem. POZOR! Pro sběr léčivé drogy nejsou vhodné listy zahradních jahod.