Pastinák
Pěstování pastináku
Pastinák se pěstuje podobně jako petržel a i v kuchyni má podobné využití. Má dlouhý bílý kořen s nasládlou chutí. Semena vyséváme v březnu do hloubky cca 2 cm v řádcích cca 40 cm od sebe. Půda pro pastinák by měla být hluboko zrytá a bohatá na humus.
Vysévání pastináku
Při výsevu můžeme přidat semínka ředkviček, které nám brzkým vzejitím vyznačí řádky. Pastinák po vzejití vyjednotíme, abychom získaly silné a velké kořeny. Jednotíme na vzdálenost cca 10 cm. Pastinák po celou sezónu pravidelně zaléváme, okopáváme a odplevelujeme. Pastinák můžeme vysévat až do poloviny června, vytvoří nám ale slabší kořeny.
Uskladnění pastináku
Kořeny pastináku na podzim před příchodem mrazů vyryjeme, očistíme od půdy a odkroutíme nať. Při vyrývání dáváme pozor, abychom kořeny nepoškodily, protože pak by došlo k hnití. Uskladňujeme podobně jako mrkev a petržel do písku ve sklepě. Pastinák můžeme nechat na záhoně až do jara, protože v zemi nezmrznou. Používat je můžeme až do doby, než vyženou květní výhony.
Pastinák