balkonovekvetiny.cz - pěstování a péče o balkonové květiny, rostliny, bylinky, koření, cibuloviny, trvalky, letničky ...

Olivovník evropský

Olea europia


Pěstování olivovníku evropského

  
Olivy jsou peckovice vytrvalé dřeviny zvané olivovník evropský. Nakládané zelené olivy se připravují z nezralých plodů, černé zase ze zralých. Oboje olivy můžeme přidávat do studených předkrmů a salátů, i do teplých pokrmů, především k pečené drůbeži, dušené zelenině a italské pizze.

Použití olivovníku evropského

  
Vedle nakládaných oliv můžeme mezi koření zařadit i nejjemnější olivový olej, vytékající za studena jen z mírně stlačených zralých plodů. Je nažloutlý až nazelenalý a má velmi jemnou chuť i vůni. Olivovník evropský pochází z planého olivovníku řeckého původu, který však nemá jedlé plody. Čerstvé plody mají nepříjemně hořkou chuť, jejich hořkost se ztrácí teprve dlouhodobým máčením ve vyměňované vodě nebo až po několikaměsíčním naložení do slaného nálevu.


Olivovník evropský



Spolupracujeme s webovými magazíny Zmagazin, Vyšívání online, Ruční práce a E-ručnípráce.Všechna práva vyhrazena © 2024 IRP