Olivovník evropský
Olea europia
Pěstování olivovníku evropského
Olivy jsou peckovice vytrvalé dřeviny zvané olivovník evropský. Nakládané zelené olivy se připravují z nezralých plodů, černé zase ze zralých. Oboje olivy můžeme přidávat do studených předkrmů a salátů, i do teplých pokrmů, především k pečené drůbeži, dušené zelenině a italské pizze.
Použití olivovníku evropského
Vedle nakládaných oliv můžeme mezi koření zařadit i nejjemnější olivový olej, vytékající za studena jen z mírně stlačených zralých plodů. Je nažloutlý až nazelenalý a má velmi jemnou chuť i vůni. Olivovník evropský pochází z planého olivovníku řeckého původu, který však nemá jedlé plody. Čerstvé plody mají nepříjemně hořkou chuť, jejich hořkost se ztrácí teprve dlouhodobým máčením ve vyměňované vodě nebo až po několikaměsíčním naložení do slaného nálevu.
Olivovník evropský