Kerblík třebule
Pěstování kerblíku
Kerblík třebule je rychle rostoucí jednoletá bylina, která má příjemnou nasládlou (petrželovo-anýzovou) chuť. Kerblík je velmi nenáročný na pěstování, má rád mírný stín, můžeme ho vysévat i několikrát během roku – od března do září. Uzrává asi po šesti týdnech, poté celá rostlina uschne. Lze ho pěstovat i na balkoně.
Použití kerblíku
Kerblík se používá ve směsích bylin a všude tam, kde může nahradit petrželku. Je nezbytnou součástí jemných francouzských omáček. Do pokrmů se přidává až na poslední chvíli, aby nedošlo ke ztrátě vůně. Většinou se používá čerstvá na, lze ji však i zmrazit a sušit.Je ideální pro jarní bylinkové kúry, podporuje chuť k jídlu, příznivě působí na látkovou výměnu, je mírně močopudný. Pleťová maska z kerblíku čistí a zvláčňuje pleť a zabraňuje tvorbě vrásek.