Řeřicha setá
Pěstování řeřichy
Řeřicha setá je jednoletá bylina asi 60 cm vysoká, původem ze severní Afriky a západní Asie. Můžeme ji pěstovat doma po celý rok, ale především v zimě, kdy je nedostatek čerstvé zeleniny.
Použití řeřichy
Z mladých klíčících rostlinek řeřichy se připravuje aromatický salát bohatý na vitamín C. Může se používat i k ochucení jiných salátů. řeřicha se používá výhradně čerstvá, protože vařením se ztrácejí nejen vitamíny, ale i příjemná, mírně palčivá chu se mění v nepříjemný zápach. Řeřicha se hodí i ke zdobení obložených mís a jako jemná příloha k sýrům. S ostatním kořením ji obvykle nemícháme.
Jak řeřichu naklíčit
Semena řeřichy naklíčíme velmi snadno: dáme je do misky s půdou nebo jen na talíř vyložený mokrou vatou. Semena vyséváme na povrch substrátu, který udržujeme stále dostatečně vlhký. Po vyklíčení (cca 3 týdny) můžeme sklízet mladé rostlinky se dvěma pravými lístky. Až do té doby nepotřebují žádné živiny, mají jich dostatečnou zásobu v semenech. Výsevy můžeme opakovat postupně každých 14 dní po celý rok.

Řeřicha setá