Pór zahradní
Allium porrum
Pěstování póru zahradního
Pór neboli pórek je dvouletá bylina, pěstuje se však jako jednoletý, protože druhým rokem vykvétá a hyne. Nemusíme ho na podzim sklízet, protože zpravidla nevymrzá a tak vydrží na zahrádce až do dubna.
Použití póru zahradního
Čerstvý pór má chuť nejjemnější cibule. Skladováním pór získává nepříjemnou štiplavost. Kdo je nucen ho kupovat v obchodě, a si vybírá takový, jehož spodní vybělená část je co největší. Ta je mnohem jemnější než zelené části, které se proto okrajují. Kvalitní pór se dociluje hlubokou výsadbou sazenic a přihrnováním stonků půdou. Pór používáme vždy čerstvý a to zejména ke kořenění všech zeleninových polévek a veškeré zeleniny. Neměl by chybět ani v rybích polévkách a jako přísada při vaření ryb a krabů, ale také vepřového ovaru a jehněčího masa.
Pór zahradní