balkonovekvetiny.cz - pěstování a péče o balkonové květiny, rostliny, bylinky, koření, cibuloviny, trvalky, letničky ...

Pór zahradní

Allium porrum


Pěstování póru zahradního

  
Pór neboli pórek je dvouletá bylina, pěstuje se však jako jednoletý, protože druhým rokem vykvétá a hyne. Nemusíme ho na podzim sklízet, protože zpravidla nevymrzá a tak vydrží na zahrádce až do dubna.

Použití póru zahradního

  
Čerstvý pór má chuť nejjemnější cibule. Skladováním pór získává nepříjemnou štiplavost. Kdo je nucen ho kupovat v obchodě, a si vybírá takový, jehož spodní vybělená část je co největší. Ta je mnohem jemnější než zelené části, které se proto okrajují. Kvalitní pór se dociluje hlubokou výsadbou sazenic a přihrnováním stonků půdou. Pór používáme vždy čerstvý a to zejména ke kořenění všech zeleninových polévek a veškeré zeleniny. Neměl by chybět ani v rybích polévkách a jako přísada při vaření ryb a krabů, ale také vepřového ovaru a jehněčího masa.


Pór zahradní



Spolupracujeme s webovými magazíny Zmagazin, Vyšívání online, Ruční práce a E-ručnípráce.Všechna práva vyhrazena © 2024 IRP