Kmín kořenný neboli luční
Pěstování kmínu
Kmín luční je dvouletá rostlina. Je pěstován téměř po celé Evropě. Nesnáší mokro a jílovité půdy. Vyžaduje humózní půdy dobře zásobené vápníkem. Při holomrazech vymrzá. V prvním roce vytváří pouze listy, ve druhém roce kvete a dozrávají plody – malé tmavohnědé dvounažky.
Použití kmínu
Kmín je typickým kořením do chleba a slaného pečiva. Kromě toho je používán ke kořeněný vařených brambor, kyselého zelí, vepřové pečeně a pečené husy či kachny. Využívá se také k výrobě zdravotních vín a likérů. Ve starověku prý kmín měl kouzelnou moc a zaháněl zlé síly.
Kmín římský neboli šabrej
Na rozdíl od blízce příbuzného kmínu lučního je kmín římský jednoletou bylinou. Vlastním kořením jsou plody.