Kořenová petržel
Petržel je kořenová zelenina vhodná zejména do polévek. Obsahuje vitamín A, komplex B a C. Petrželová nať obsahuje mnoho vitamínu C. Do polévek petržel přidáváme, až krátce před podáváním, aby se vitamín C nezničil.
Pěstování kořenové petržele
Kořenovou petržel pěstujeme podobně jako mrkev. Půda pro petržel by měla být propustná, hluboko zrytá, s vysokým obsahem humusu. Petržel vyséváme v březnu do řádků cca 20 až 30 cm vzdálených. Brzo po vzejití petržel protrháme (vyjednotíme) na vzdálenost cca 8 cm. Při vysévání můžeme do řádků přidat ředkvičku, stejně jako u mrkve. Řádky nám pak půjdou lépe okopat.
Petržel pravidelně zaléváme, zejména v období sucha, aby se vyvinuly silné kořeny.
Sklízení petržele
Petržel sklízíme nejčastěji od září. Na uskladnění vyrýváme kořeny před začátkem mrazů. Kořenovou petržel očistíme od půdy, nať odkroutíme tak, aby zůstalo středové srdíčko lístků. Uložíme do vlhkého písku ve sklepě.
Kořenová petržel