Libeček lékařský
Pěstování libečku
Libeček lékařský je mohutná, až 2 m vysoká vytrvalá bylina s dužnatým oddenkem a dlouhými rozvětvenými kořeny. Dobře roste na hlubokých půdách se spodní vláhou. Množí se semeny a oddenky. Pro kořeninovou zahrádku bohatě stačí jediná rostlina. Na podzim listy libečku zežloutnou a uschnou, libeček raší každý rok znovu. Množí se semeny nebo dělením trsů. Sušení natě se provádí při teplotě do 35 °C. Koření uchováváme v těsnících nádobách.
Použití libečku
Jako koření je možno používat čerstvé i sušené listy, kořen i plody. Svou vůní i chutí libeček připomíná polévkové koření „Maggi“. Proto se jeho listy používají především ke kořenění polévek, zejména hovězích. Právě tak dobře se ale hodí i do omáček, zeleniny, salátů a pečení. Z oddenků i kořenů se vyrábí polévkové koření. Všechny části libečku můžeme používat v čerstvém i sušeném stavu, celé, podrcené nebo rozemleté. Libečkový kořen je léčivou drogou, která se využívá do žlučníkových čajových směsí (podporuje vylučování trávících šáv a žluče), působí proti nadýmání a pomáhá při zánětech močového měchýře.
Libeček lékařský