Řepa cukrová
Řepa cukrová je dvouletá rostlina z čeledi laskavcovitých. Tvoří bulvu, která je skoro celá skryta v zemi. „Cukrodárné“ odrůdy mají barvu bílou, krmné bývají v různých odstínech fialové nebo červené.
Jak pěstovat cukrovou řepu
Půdu je vhodné vyhnojit hnojem a zajistit dostatečnou zálivku. Během vegetace můžeme přihnojovat slepičákama nebo rozpustnými hnojivy. Důležité je hnojení bórem. Pokud je v půdě brómu nedostatek, dochází k hnilobě srdéček.
Šťáva z řepy
Šťáva z řepy je vlastně hnědý sirup s hustotou medu. Očištěnou řepu nastrouháme na hrubém struhadle. Podlijeme asi polovičním množstvím vody a dáme vařit. Šťávu slijeme a na mírném ohni vaříme, čímž dochází k odpařování přebytečné vody. Neustále mícháme, aby nedošlo k připálení.
Sušené plátky řepy
Sušená řepa je vhodná k přímé konzumaci nebo také k rozvaření a slazení jídel, ve kterých nebude vadit řepné aroma.