Skořicovník cejlonský, Skořicovník čínský
Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum casia
Pěstování skořicovníku
Čínská skořice se získává loupáním kůry až sedmiletých větví, z nichž se odře největší část vnějšího korku a poté se usuší. Prodává se v kouskách 1 až 3 mm tlustých, 2 až 5 cm širokých a až 40 cm dlouhých. Je podstatně levnější než skořice cejlonská, které se aromatem nevyrovná.
Použití skořicovníku
Ceylonská skořice má jemnou vůni. V lesích Ceylonu rostou skořicovníky jako stromy až 10 m vysoké. Z odřezaných výhonů se snadno sloupce kůra v kusech dlouhých až 1 m, z nichž se pečlivě seškrábne celá její svrchní část a poté se suší. Sušením se tenká očištěná kůra rourkovitě stáčí. Skořici používáme lámanou nebo častěji namletou ke kořenění sladkých pokrmů, kaší, nákypů, švestkových povidel, perníků a kompotů. Spolu s hřebíčkem a s citronovou kůrou ochucuje svařené víno.

Skořicovník cejlonský, Skořicovník čínský
