Pampeliška lékařská
Pěstování pampelišky
Pampeliška lékařská patří mezi uznávané léčivky. Cenné látky, především množství inzulínu, který se uplatňuje při léčení cukrovky, jsou obsaženy hlavně v kořenu. Ten se sbírá v březnu a dubnu, ještě před květem.
V té době se sbírají i listy, které obsahují hořčiny, třísloviny, minerální látky, hojně vitamínu C a provitaminu A. Pampelišková na se užívá ve formě nálevu, z kořene se vaří odvar (lze jej i jíst vařený jako zeleninu). Kořeny neloupeme, ale důkladně vydrhneme kartáčkem.
Použití pampelišky
Odvar z pampelišky pomáhá jako diuretikum, při žaludečních a žlučníkových obtížích, i jako podpůrný odvodňovací prostředek (odvádí z těla škodlivé látky a pročisťuje krev).čerstvé listy se přidávají do salátů, z květů se připravuje skvělý med, vhodný k doslazování čajů. Při poranění roní pampeliška lékařská hořkou bílou tekutinu, která způsobuje hnědé skvrny na pokožce i oděvu.

Pampeliška lékařská