Články se štítkem zelenina na zahradě:
Základem jsou zdravé a vyvinuté sazenice Květák netvoří růžičky z několika důvodů. Může se jednat o poškození srdéčka středních lístků larvami plodomorky zelné. Takové rostliny vyvíjejí jen listy a nevytváření růžice. Zejména při výsadbě pozdního květáku je potřeba dávat pozor na sazenice, jestli mají dobře vyvinuté středové srdéčko. Po výsadbě někdy zničí srdéčko květáku i
Květák je snadno stravitelný díky jemné buněčné stěně. Z tohoto důvodu je to zelenina vhodná pro dietní stravu. Květák obsahuje přibližně stejné množství vitamínu C jako růžičková kapusta, dvojnásobné množství komplexu B vitamínů a menší množství vitamínu A. Kde pěstovat květák Květáku se nejlépe daří na středně těžkých půdách s hlubokou ornicí bohatou humusem. Je to
Kadeřávek je zelenina, která je u nás málo známá. Sklízejí se listy od října přes celou zimu. Na zahradě pěkně působí také jako dekorativní rostlina. Kadeřávek má vysoký obsah vitamínu C a hodnotných bílkovin. Kadeřávek lze pěstovat v nízké i vyšší formě. Vhodnější je ovšem nižší typ, protože vyšší druhy trpí v zimě při nedostatku sněhu. Jak pěstovat
Co jsou roubovaná rajčata Roubovaná rajčata mají lepší růst, vyšší kvalitu plodů a listů. Také jsou lépe odolná proti škůdcům a chorobám, zejména plísni, než klasická rajčata. Podnož, na kterou se roubuje, vytváří větší kořenový systém, kořeny pronikají hlouběji do půdy a čerpají více živin a vody. I při výkyvech počasí nedochází k poškozování rostlin
Kde pěstovat růžičkovou kapustu Růžičková kapusta je stejně jako hlávková kapusta velmi hodnotnou zeleninou. Růžičkovou kapustu pěstujeme v hlubokých a úrodných hlinitých půdách. Na lehkých půdách vyžaduje větší zálivku. Sazenice vysazujeme na dobře zpracované a vyhnojené záhony od konce května až začátku června. Sazenice vysazujeme do sponu cca 60 x 60 cm nebo 70 x
Kapusta patří ke košťálové zelenině Kapustu známe hlávkovou nebo růžičkovou, obě patří ke košťálovinám. Obě jsou cenné tím, že se dají přes zimu udržet v čerstvém stavu, mají mnoho vitamínů – dokonce více jak zelí. Kapusta působí močopudně a je vhodná při nemocech látkové výměny. Obsahuje také sirné látky, které tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.
Obsah vitamínů v zelí Zelí je velmi hodnotná košťálová zelenina pro zdraví a to jak v čerstvá, vařená nebo kvašená. Zelí obsahuje nejvíce vitamínu C, dále pak vitamíny A, B, množství minerálních látek – hlavně draslík. Při kvašení zelí vzniká kyselina mléčná, která má antibiotický účinek a navíc povzbuzuje chuť k jídlu a trávení. Látky s antibiotickým
Která zelenina patří ke košťálovinám Ke košťálovinám řadíme květák, zelí, kedluben, brokolici, kapustu hlávkou a kapustu růžičkovou, kadeřávek. Pěstování košťálové zeleniny a nároky na půdu Košťáloviny mají velké nároky na živiny v půdě. Proto při podzimním rytí vydatně hnojíme chlévským hnojem. Rané košťáloviny mají raději hnojení kompostem. Na jaře pak ještě přihnojíme Cereritem. Tyto
Křen pěstovaný jako jednoletka, dává až o 70% vyšší výnosy, než křen pěstovaný na jednom místě. Kdy vysazujeme křen Jednoletý křen vysazujeme v březnu, a to jako cca 20 cm dlouhé a cca 1 cm silné řízky křenu, které jsme si připravili při podzimní sklizni z postranních kořenů křenu a uložili svázané ve svazcích ve vlhkém
Použití křenu Křen by neměl chybět v žádné zahrádce. Kořeny křenu obsahují velké množství sirných silic, které podporují chuť a zlepšují trávení. Křen má také hodně vitamínu C. Lze jej využít nejen tradičním způsobem jako přílohu k masu nebo pro nakládání okurek a červené řepy, ale i na chléb, zejména s masovými pomazánkami. Křen brzy po nastrouhání