Články se štítkem zelenina na zahradě:
Proč květák netvoří růžičky

Základem jsou zdravé a vyvinuté sazenice Květák netvoří růžičky z několika důvodů. Může se jednat o poškození srdéčka středních lístků larvami plodomorky zelné. Takové rostliny vyvíjejí jen listy a nevytváření růžice. Zejména při výsadbě pozdního květáku je potřeba dávat pozor na sazenice, jestli mají dobře vyvinuté středové srdéčko. Po výsadbě někdy zničí srdéčko květáku i
Pěstování květáku na zahradě

Květák je snadno stravitelný díky jemné buněčné stěně. Z tohoto důvodu je to zelenina vhodná pro dietní stravu. Květák obsahuje přibližně stejné množství vitamínu C jako růžičková kapusta, dvojnásobné množství komplexu B vitamínů a menší množství vitamínu A. Kde pěstovat květák Květáku se nejlépe daří na středně těžkých půdách s hlubokou ornicí bohatou humusem. Je to
Pěstování, sklízení a přezimování kadeřávku

Kadeřávek je zelenina, která je u nás málo známá. Sklízejí se listy od října přes celou zimu. Na zahradě pěkně působí také jako dekorativní rostlina. Kadeřávek má vysoký obsah vitamínu C a hodnotných bílkovin. Kadeřávek lze pěstovat v nízké i vyšší formě. Vhodnější je ovšem nižší typ, protože vyšší druhy trpí v zimě při nedostatku sněhu. Jak pěstovat
Pěstování roubovaných rajčat na balkóně

Co jsou roubovaná rajčata Roubovaná rajčata mají lepší růst, vyšší kvalitu plodů a listů. Také jsou lépe odolná proti škůdcům a chorobám, zejména plísni, než klasická rajčata. Podnož, na kterou se roubuje, vytváří větší kořenový systém, kořeny pronikají hlouběji do půdy a čerpají více živin a vody. I při výkyvech počasí nedochází k poškozování rostlin
Pěstování růžičkové kapusty

Kde pěstovat růžičkovou kapustu Růžičková kapusta je stejně jako hlávková kapusta velmi hodnotnou zeleninou. Růžičkovou kapustu pěstujeme v hlubokých a úrodných hlinitých půdách. Na lehkých půdách vyžaduje větší zálivku. Sazenice vysazujeme na dobře zpracované a vyhnojené záhony od konce května až začátku června. Sazenice vysazujeme do sponu cca 60 x 60 cm nebo 70 x
Pěstování hlávkové kapusty

Kapusta patří ke košťálové zelenině Kapustu známe hlávkovou nebo růžičkovou, obě patří ke košťálovinám. Obě jsou cenné tím, že se dají přes zimu udržet v čerstvém stavu, mají mnoho vitamínů – dokonce více jak zelí. Kapusta působí močopudně a je vhodná při nemocech látkové výměny. Obsahuje také sirné látky, které tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.
Pěstování zelí a odrůdy

Obsah vitamínů v zelí Zelí je velmi hodnotná košťálová zelenina pro zdraví a to jak v čerstvá, vařená nebo kvašená. Zelí obsahuje nejvíce vitamínu C, dále pak vitamíny A, B, množství minerálních látek – hlavně draslík. Při kvašení zelí vzniká kyselina mléčná, která má antibiotický účinek a navíc povzbuzuje chuť k jídlu a trávení. Látky s antibiotickým
Košťálová zelenina a živiny

Která zelenina patří ke košťálovinám Ke košťálovinám řadíme květák, zelí, kedluben, brokolici, kapustu hlávkou a kapustu růžičkovou, kadeřávek. Pěstování košťálové zeleniny a nároky na půdu Košťáloviny mají velké nároky na živiny v půdě. Proto při podzimním rytí vydatně hnojíme chlévským hnojem. Rané košťáloviny mají raději hnojení kompostem. Na jaře pak ještě přihnojíme Cereritem. Tyto
Pěstování křenu jako jednoleté rostliny

Křen pěstovaný jako jednoletka, dává až o 70% vyšší výnosy, než křen pěstovaný na jednom místě. Kdy vysazujeme křen Jednoletý křen vysazujeme v březnu, a to jako cca 20 cm dlouhé a cca 1 cm silné řízky křenu, které jsme si připravili při podzimní sklizni z postranních kořenů křenu a uložili svázané ve svazcích ve vlhkém
Křen v zahradě

Použití křenu Křen by neměl chybět v žádné zahrádce. Kořeny křenu obsahují velké množství sirných silic, které podporují chuť a zlepšují trávení. Křen má také hodně vitamínu C. Lze jej využít nejen tradičním způsobem jako přílohu k masu nebo pro nakládání okurek a červené řepy, ale i na chléb, zejména s masovými pomazánkami. Křen brzy po nastrouhání
