Články se štítkem zelenina na zahradě:
Allium ascalonicum Pěstování cibule šalotky Šalotka má zpravidla ostřejší chuť než cibule kuchyňská a je běžně užívána ve francouzské, americké a ruské kuchyni. Plody zpravidla nevytváří, na květenství se ale nejčastěji vyvíjejí přisedlé rozmnožovací cibulky, podobně jako u česneku. Cibule jsou obaleny několika červenavými slupkami. Množení a sázení cibule šalotky Šalotku množíme obvykle
Lycopersicum esculentum Pěstování rajčete Rajče je ve své vlasti vytrvalou bylinou, pěstuje se ale jako jednoletá. Rajče má plazivý růst a přivazuje se k nízkým podpěrám. Použití rajčete Rajče tvoří základ všech kečupů, jimž dodává zářivě červenou barvu a osobitou chuť. Rajče bylo na evropský kontinent přivezeno z Mexika v 16. století a
Pěstování petržele Petržel setá pochází z oblastí kolem Středozemního moře a je dvouletá. Množí se semeny, která klíčí až několik týdnů po vysetí. Proto se vysévá již pozdě na podzim nebo časně na jaře. V prvním roce tvoří bohatou přízemní růžici listů, které můžeme sklízet od června až do zimy. Druhým rokem vyrůstá až
Pěstování cibule Cibule by neměla chybět v žádné domácnosti. Pěstuje se v lehkých písčitých půdách ze semen nebo ze sazečky, kterou vyséváme brzy z jara. Sklízíme mladé cibulky se zelenou natí nebo na konci léta zralé cibule s uschlou natí. Ty vytrháme a necháme rozloženou venku vyschnout. Použití cibule Cibule obsahuje vitamin C,
Allium porrum Pěstování póru zahradního Pór neboli pórek je dvouletá bylina, pěstuje se však jako jednoletý, protože druhým rokem vykvétá a hyne. Nemusíme ho na podzim sklízet, protože zpravidla nevymrzá a tak vydrží na zahrádce až do dubna. Použití póru zahradního Čerstvý pór má chuť nejjemnější cibule. Skladováním pór získává nepříjemnou štiplavost. Kdo