Články se štítkem zelenina na zahradě:
Co je to roubovaná zelenina? U roubované zeleniny se využívá silně rostoucí podnož, která je rezistentní vůči chorobám a zelenina pak roste výrazně rychleji a lépe. Na podnož se roubují plodné odrůdy. Výsledkem je rychle a mohutně rostoucí kořenový systém, který dokáže rostlinu lépe zásobovat vodou i živinami, takže rostlina nejen bohatě plodí, ale
Kde pěstovat venkovní okurky Hlavní zásadou při pěstování venkovních okurek je stanoviště – pěstujeme na slunných záhonech chráněných proti větru. Na vhodném místě na zahradě vybereme záhon, jehož půda je středně těžká a propustná. Záhon můžeme na jaře pohnojit Cereritem. Pěstujeme-li okurky po zeleninách sklizených na jaře (např. špenát, zimní a jarní salát, ředkvička),
Poloteplé pařeniště Brzkou sklizeň salátových okurek snadno docílíme pěstováním v poloteplém pařeništi. Poloteplé pařeniště čerpá teplo z čerstvého koňského hnoje. Pařeniště nainstalujeme již v polovině března a osejeme jej ředkvičkou nebo sazenicemi salátu, který jsme si předpěstovali doma. Během dubna vysadíme předpěstované sazenice salátových okurek na místo ředkviček nebo do mezer mezi salátem. Studené pařeniště K pěstování
Rady a tipy pro pěstování okurek vyséváme osivo, které je staré 3 až 4 roky. Semena z loňského roku méně plodí. Nejvhodnější je používat osivo hybridních odrůd, které tvoří hned od počátku samičí květy. Okurky pěstujeme buď z přímých výsevů, nebo ze sazenic. Pro urychlení vzejití vysazujeme naklíčená semena, která mají klíček dlouhý cca 1 cm.
Okurka je významná plodová zelenina Okurka má v naší stravě zejména dietetický význam. Původ okurky Okurka pochází ze severní části Východní Indie. Staří Inkové nebo Egypťané ji pěstovaly již 2 až 3 tisíce let před naším letopočtem. Obsah vitamínů v okurce Okurka obsahuje ze všech zelenin nejvíce vody a nejméně vitamínů a živin.
Brokolice je druh košťálové zeleniny a zdravotně je velmi významným druhem. Podobá se květáku zejména svou tlustou lodyhou, zakončenou zeleným nebo namodralým květenstvím. Oproti květáku je však brokolice méně náročná na pěstování. Růžice brokolice obsahuje více vitamínů A a E než květák. Brokolice je také bohatá na minerální látky. Kdy sázet a sklízet brokolici
Půda pro kedlubny Kedlubny pěstujeme na středně těžké, snadno záhřevné půdě. Musí být bohatá na humus a živiny. Vysazování sazenic Vysazujeme jen silné sazenice, které mají ještě děložní lístky a dva až tři pravé lístky. Dáváme pozor na sucho, pravidelnou zálivku a chladné počasí – mohlo by dojít k poškození sazenic. Rychlý růst sazenic
Jaké vitamíny jsou v kedlubnách Kedlubny jsou zelenina, která obsahuje velké množství vápníku, který je důležitý pro tvorbu tkání a kostí a to zejména u dětí. V kuchyni můžeme zpracovat i mladé zelené listy, které obsahují třikrát víc vápníku než bulvy. Listy mají také více vitamínu C a karotenu. Sázíme kedlubny Kedlubny rozdělujeme na rané,
Sklízení květáku ze záhonu Rané odrůdy květáku sklízíme ihned, jakmile jsou pevné, hladké a bílé, protože brzy vybíhají do květu. Podzimní odrůdy květáku sklízíme před prvními mrazíky. Květák snese až -3 °C. Při menších mrazech můžeme květák přikrýt fólií nataženou na dřevěném rámu. Uskladnění květáku Pro uskladnění vybíráme květák čerstvý s pevně uzavřenými růžicemi. Květák
Záhony pro květák Pro pěstování květáku je nezbytné záhony dobře vyhnojit chlévským hnojem nebo kompostem a průmyslovými hnojivy. Sazenice květáku Na záhony vysazujeme jen silné, dobře vyvinuté a otužilé sazenice, které mají ještě děložní lístky a 4 až 5 normálních tmavě zelených listů. Nejlepší jsou sazenice hrnkované nebo balíčkované. Nikdy nevysazujeme slabé nebo