balkonovekvetiny.cz - pěstování a péče o balkonové květiny, rostliny, bylinky, koření, cibuloviny, trvalky, letničky ...

Jedlé květy

Používání jedlých květin v kuchyni má tradici nejen v Japonsku a Číně, ale i v naší zemi. Některé květy je možné použít jako čaj nebo koření, jiné mohou být hlavní surovinou daného pokrmu.


Většina jedlých květů obsahuje cenné látky – např. sedmikráska obsahuje mnoho enzymů.

Některá zelenina se pěstuje přímo pro konzumaci květů. Jedná se např. o květák nebo brokolici. Pokud necháme vykvést ředkvičku nebo pažitku, můžeme květy také použít.

Květák - košťálová zelenina

Květák

Nejznámější jedlé květy

 
K nejznámějším jedlým květům patří bylinky. Např. květy levandule, mateřídoušky, měsíčku, heřmánku nebo yzopu jsou barevné a aromatické, k využití v kuchyni přímo vybízejí.

Okrasné květiny s jedlými květy najdeme v každé zahradě. Můžeme využít třeba denivky, bohyška nebo flox. Dále pak echinacea, juka, sléz, maceška a nesmíme zapomenout na květy begónie. Výrazně pikantní květy má lichořeřišnice.

Levandule - jedlé květy

Levandule – jedlé květy

Z květin, které na zahradě nepěstujeme plánovitě, můžeme k jídlu použít pampelišky, hluchavky, sedmikrásky, divizna, jetel a různé druhy hvozdíku. Na jaře rozkvétají jedlé květy violky vonné, prvosenky nebo plicníku.

Z dřevin jsou všeobecně známé květy bezu černého, lípy, akátu, šeříku nebo třeba zlatice.

Jak použít jedlé květy?

 
Nejběžnějším použitím jedlých květů je v jejich syrovém stavu na ozdobení pokrmů, nejvíce sladkých jídel – dortů. Dalším využitím jsou chlebíčky, saláty, pomazánky a bylinková másla.

Květy lze také kandovat nebo usušit a pak použít při pečení moučníků. Velmi efektním způsobem konzervace jedlých květů je zamražení barevných kvítků do kostek ledu a pak využití na ozdobu letních nápojů. Výborné sirupy lze připravit z květů černého bezu, lípy nebo levandule.

Spolupracujeme s webovými magazíny Zmagazin, Vyšívání online, Ruční práce a E-ručnípráce.Všechna práva vyhrazena © 2024 IRP