Jedlé květy
Používání jedlých květin v kuchyni má tradici nejen v Japonsku a Číně, ale i v naší zemi. Některé květy je možné použít jako čaj nebo koření, jiné mohou být hlavní surovinou daného pokrmu.
Většina jedlých květů obsahuje cenné látky – např. sedmikráska obsahuje mnoho enzymů.
Některá zelenina se pěstuje přímo pro konzumaci květů. Jedná se např. o květák nebo brokolici. Pokud necháme vykvést ředkvičku nebo pažitku, můžeme květy také použít.
Nejznámější jedlé květy
K nejznámějším jedlým květům patří bylinky. Např. květy levandule, mateřídoušky, měsíčku, heřmánku nebo yzopu jsou barevné a aromatické, k využití v kuchyni přímo vybízejí.
Okrasné květiny s jedlými květy najdeme v každé zahradě. Můžeme využít třeba denivky, bohyška nebo flox. Dále pak echinacea, juka, sléz, maceška a nesmíme zapomenout na květy begónie. Výrazně pikantní květy má lichořeřišnice.
Z květin, které na zahradě nepěstujeme plánovitě, můžeme k jídlu použít pampelišky, hluchavky, sedmikrásky, divizna, jetel a různé druhy hvozdíku. Na jaře rozkvétají jedlé květy violky vonné, prvosenky nebo plicníku.
Z dřevin jsou všeobecně známé květy bezu černého, lípy, akátu, šeříku nebo třeba zlatice.
Jak použít jedlé květy?
Nejběžnějším použitím jedlých květů je v jejich syrovém stavu na ozdobení pokrmů, nejvíce sladkých jídel – dortů. Dalším využitím jsou chlebíčky, saláty, pomazánky a bylinková másla.
Květy lze také kandovat nebo usušit a pak použít při pečení moučníků. Velmi efektním způsobem konzervace jedlých květů je zamražení barevných kvítků do kostek ledu a pak využití na ozdobu letních nápojů. Výborné sirupy lze připravit z květů černého bezu, lípy nebo levandule.