balkonovekvetiny.cz - pěstování a péče o balkonové květiny, rostliny, bylinky, koření, cibuloviny, trvalky, letničky ...

Články se štítkem pěstování koření:

Badyáník pravý

Illicium verum Pěstování badyáníku pravého    Koření badyán poskytuje stálezelený vývojově velmi starý strom, pocházející z jihovýchodní Číny. Badyán se v Číně pěstuje nejen na plody, ale také kvůli červenému dřevu, které je ceněno mezi truhláři. Použití badyánu    Semena badyánu se sklízejí zcela vyzrálá a pak se dosušují. Chutnají palčivě a kořeně. Badyán přichází

Kopr vonný

Pěstování kopru vonného    Kopr je jednoletá bylina a rostliny z prvních jarních výsevů přinášejí semena v témže roce na podzim. Kopr je jednoletý, ale sám se vysemení, a tak není s jeho množením problém. Svědčí mu v úrodné půdě a na slunečných místech. Kopr lze pěstovat i v bytě nebo na balkoně. Všechny nadzemní

Kurkumovník

Curcuma longa Pěstování kurkumovníku    Kurkuma patří mezi tropická koření pocházející z jihovýchodní Indie. Do Evropy se dostal již ve starověku prostřednictvím arabských obchodníků. Kurkuma je vytrvalá rákosovitá rostlina, příbuzná zázvoru a dorůstající výšky až 100 cm. Použití kurkumovníku    Koření se připravuje z aromatického oddenku, obsahujícího v siličných buňkách intenzivní oranžové barvivo, pro které

Sója luštinatá

Glycine soja Pěstování sóji luštinaté    Sója luštinatá pochází z jihovýchodní Asie a patří mezi nejstarší kulturní plodiny světa. Její semena poskytují pro svůj vysoký obsah bílkovin, svým složením velmi podobných masu, nesmírně hodnotnou potravinu. Použití sóji luštinaté    Ze sóji se připravují různé druhy syntetického masa, vysoce výživná sojová mouka. Sojová mouka je vhodná

Lékořice lysá

Glycyrrhiza glabra Pěstování lékořice    Loupaný kořen lékořice lysé v dřívějších dobách děti často žvýkaly jako sladkou pochoutku. Lékořice lysá je vytrvalá, až 180 cm vysoká bylina, rostoucí planě v jižní Evropě a na Středním východě. Používanou částí jsou kořeny vřetenovitého tvaru. Použití lékořice    Lékořici je nejlepší pěstovat v hlubokých a ne příliš těžkých

Kapara trnitá

Capparis spinosa Pěstování kapary trnité    Kapara trnitá je ostnatý keř s dlouhými poléhavými větvemi. Roste na skalách a zdech nejteplejších oblastí Středozemí. Poupata kapar vznikají na větvích postupně celé léto, postupně jsou ručně otrhávaná. čerstvá poupata jsou nepříjemně hořká a sušením opět ztrácejí svou kořenitou chuť. Z těchto důvodů se konzervují nakládané do soli

Brutnák lékařský

Borago officinalis Pěstování brutnáku lékařského    Brutnák lékařský je jednoletá bylina pocházející z jihozápadní Evropy. Protože je výtečnou rostlinou medonosnou, pěstuje se ve včelařských oblastech. Dorůstá do výšky až 60 cm. Jeho šťavnaté listy porostlé chloupky chutnají po okurkách. Použití brutnáku lékařského    Brutnák lékařský můžeme snadno vypěstovat ze semen na zahrádce nebo i za

Paprika křovitá neboli čili paprika

Capsicum frutescens Pěstování papriky křovité neboli čili papriky    Paprika křovitá je obecně označována jako čili (chillies). Tyto papriky jsou jasně červené, podstatně menší než plody u sladké papriky. Sušením se barva mění na tmavočervenou až oranžově-červenou. Suší se obvykle na slunci a získávají přitom svraštělý vzhled. Mletím sušených plodů papriky křovité se získává kajenský

Cibule šalotka neboli ošlejch

Allium ascalonicum Pěstování cibule šalotky    Šalotka má zpravidla ostřejší chuť než cibule kuchyňská a je běžně užívána ve francouzské, americké a ruské kuchyni. Plody zpravidla nevytváří, na květenství se ale nejčastěji vyvíjejí přisedlé rozmnožovací cibulky, podobně jako u česneku. Cibule jsou obaleny několika červenavými slupkami. Množení a sázení cibule šalotky    Šalotku množíme obvykle

Routa vonná

Ruta graveolens Pěstování routy vonné    Routa vonná je vytrvalý, stálezelený polokeř, původem z východního Středozemí. Na zahrádce ji snadno vypěstujeme buď ze semen, nebo vegetativně z řízků. Použití routy vonné    Ke kořenění se používají mladé čerstvé nebo suché rozpráškované listy. Svou hořkostí vzbuzují chuť k jídlu a neobvyklým aromatem dodávají příjemnou chuť především
Spolupracujeme s webovými magazíny Zmagazin, Vyšívání online, Ruční práce a E-ručnípráce.Všechna práva vyhrazena © 2024 IRP